En kystperle i Færder nasjonalpark

Midt i Ytre Oslofjord på yttersiden av Nøtterøys skjærgård finner du Bolærne – en øygruppe bestående av Østre, Vestre og Mellom Bolæren. Øyene har en rik og spennende historie, og er i dag et populært friluftsområde for både barn og voksne.

To båter fra Fjordtaxi AS på sjøen. Foto.

Østre Bolæren

Østre Bolæren innbyr til ferie og fritidsopphold, så vel som kurs og konferanse. Hit kan du komme og utforske øya på egenhånd, sammen med en gruppe eller som del av et organisert arrangement.

Østre Bolæren byr på en rekke muligheter som overnatting, gode matopplevelser og aktiviteter. Kyst- og kulturlivet kombineres med en spennende forsvarshistorie som det fremdeles er tydelige spor etter. Blant annet finner du kanonutstillinger og signalstasjonen som er strategisk plassert på toppen av øya, med fantastisk utsikt over Oslofjorden og Skagerak.

Østre Bolæren har også en stor og fin gjestehavn med alle fasiliteter for fritidsbåter.

Kart

Lurer du på hvor du finner restauranten, gjestehavnen og signalstasjonen? Klikk deg inn på vårt kart over Østre Bolæren.

Mellom Bolæren

Mellom Bolæren har en lang og variert historie. Her finner du spor fra krig og fred, fra skipsfart, karrig landbruk og bronsealderens mytiske forestillinger om havet. Øya er også levested for en rekke truede plante- og dyrearter, blant annet sjeldne urter og gammel edelløvskog. Mellom Bolæren er ett av i alt 37 utvalgte kulturmiljøer med regional og nasjonal verneverdi i Vestfold.

På Mellom Bolæren kan du finne gravrøyser fra bronsealderen og rester av en fangeleir for russiske krigsfanger. I tillegg er kystsmåbruket Rønningen og Grevestuen lokalisert på øya. Grevestuen er en av landets eldste jakthytter og ble bygget av grev Peder Anker Wedel Jarlsberg rundt 1845. Forsvaret overtok tømmerbygningen i 1916. I senere tid er Grevestuen restaurert av Mellem-Bolærens Venner – en frivillig dugnadsgruppe som over mange år har restaurert bygningene på øya samt ryddet i vegetasjonen. I dag kan både Rønningen og Grevestua leies ut til blant annet møter, konferanser, seminarer og overnatting.

Les mer om kulturmiljøet og øyas spennende historie på nettsiden til Vestfold fylkeskommune.

Vestre Bolæren

Vestre Bolæren var den siste av Bolærne-øyene som ble frikjøpt fra Forsvaret. Inne i fjellet er det sprengt frem over 20 000 m² med haller og tunneler fra forsvarets tid, og nordøst på øya er det flere militære bygninger. På Vestre Bolæren finner du også synlige spor etter bosetninger fra 1700-tallet, og gravrøyser fra bronsealderen oppe på åsen 50 moh.

Øya har også spennende naturområder, fine kyststier og to flotte badestrender, i tillegg til egen teltplass på Kalvenga nordøst på øya.

Jensesund havnekro

Jensesund havnekro serverer enkle, smakfulle og hjemmelagde retter som for eksempel fiskesuppe, sandwicher og eplekake. Havnekroen har også alle rettigheter. Besøk deres Facebook-side for åpningstider.

Jensesund kan også by på overnatting i enkle, men koselige hytter fra kr 150,– pr. natt.

Mer informajson om Jensesund havnekro får du på deres Facebook-side, eller ved å kontakte driver Rune Studsrød på telefon: 482 84 456.

For at flest mulig skal få glede av øya er båtplassene i Jensesund tilgjengelige for
inntil tre døgn sammenhengende. Jensesund har ferjeforbindelse fra Tønsberg og Arås. Les mer om transport her.

Visste du at store deler av Bolærne-øyene er en del av Færder nasjonalpark?

Nasjonalparken ble opprettet i 2013 for å verne landskap, naturtyper, arter og geologi og kystøkosystemer på land og sjø. Geografisk strekker nasjonalparken seg fra Ormøy i nord til Færder fyr i sør. Øyene sør for Hvasser, samt Verdens Ende og Moutmarka inngår i nasjonalparken.

Les mer på ferdernasjonalpark.no